thai masszázs masszázs masszázspontok gyógymasszázs
Masszázs szolgáltatás

A thai masszázs elmélete

A kínaiak szemléletében az emberi szervezet összefüggő, egységes rendszer, melyet 12 alapvető funkciókör alkot, ez is szerepet játszott a thai masszázs kialakításában. Ennek megfelelően 12 fő vezeték egyéb megfogalmazással (meridián) szerepel az akupresszúrás-masszázs térképeken, melyekhez a test elülső és hátsó középvonalában futó vezetékpár is alapvetően csatlakozik. A kereken 360 akupunktúrás pont ezeken a vezetékeken keresztül kapcsolódik egymáshoz, a masszázs megtervezésekor ezeket figyelembe kell venni.

A kínaiak szerint ezekben a vezetékekben a szervezetben kering az élet energiája. Jobb szót nem tudunk rá találni ma sem. Mindenesetre talán precízebb meghatározás, ha úgy képzeljük el ezt a vezetékrendszert, mint olyan csatornákat, amelyek klasszikus anatómiai ismereteink alapján ugyan nem azonosíthatók, de rajtuk keresztül valóban valamifajta energiajellegű kapcsolat létesül az emberi szervek és a bőrfelszín, illetve a szervek egymás közti kommunikációjában, ezért a harmónia megteremtése egyenesen vezet a masszázstípus megalkotásához.

A szervezet működése és a thai massázs

A masszázs szolgáltatás eltervezésekor a szervműködések pontos ismerete is szükséges. Minden szervműködésünknél a biológiai, biokémiai folyamatok alapvető mellékei az elektromos folyamatok. Az elektromos mérések alátámasztják azt a felismerést, hogy amikor egyik szervünk túlműködésben van, ott az elektromos kísérőjelenségek az egyik helyen töltéshordozókat produkálnak, míg a másik, kapcsolt szervfunkció helyén töltéshordozó-hiány (igény) jelentkezik, ami a masszázst befolyásolhatja. A töltéshordozók elvezetése tehát alapfeltétele a kiegyensúlyozott szervműködéseknek, és mivel ezek láthatatlan, piciny részecskék, senki sem tudja lefényképezni vagy anatómiailag kimutatni a kapcsolatokat.

Ilyen töltéshordozó-transzport folyamatok zajlanak az akupresszúra meridiánokban, és ez az áramlás tartja fenn tulajdonképpen a szervezet homeosztázisát, az életműködések egyensúlyát is alapvetően befolyásolhatják.

Masszázsfilozófiai alapok

Képzeljük el, hogy ez az áramlás megakad, ekkor van szükség a thai masszázsra. Abban a pillanatban a vonatkozó szerv működésében - nem is egy szervben, hanem valószínű, hogy mindjárt legalább kettőben - funkciózavar áll be. Ott, ahol a töltések termelődnek, töltésfelhalmozódás folytán akad meg a szervműködés (hiperfunkció), a másik helyen pedig nem kapja meg a szerv működéséhez szükséges töltéseket, energiát. Ez utóbbi csökkent szervműködést, hipofunkciót eredményezhet. Egy láthatatlan kapcsolat megszakadása miatt tehát mindjárt legalább két szerv károsodik, és hiába vizsgálnánk anatómiailag, valamint különböző belgyógyászati diagnosztikai eszközökkel - különösen a kezdeti állapotban -, semmit sem tudnánk kimutatni.

Így eljutottunk a polaritás, a pozitív és negatív töltés kérdéséhez is. Ez a kettősség is alapvető, hogyha az összes életműködésben elfogadjuk ezt a töltésáramlás hipotézist. A kínaiak szerint ez a két alapelv: a pozitív (jang) és negatív (jin) az egész természetet áthatja (nap-hold). Az ember sem kivétel, gondoljunk csak az ébrenlét-alvás, illetve a vegetatív idegműködés szimpatikus és paraszimpatikus állapotaira. Szerveink is két csoportra oszthatók a kínaiak szerint: a jin-szervek passzív, befogadó- és a jang-szervek az aktív, többnyire üreges munkaszervek.

Ez a polaritás megint utal arra a bizonyos energiakapcsolatra, mert nyilvánvaló, hogy egy jang-szervnek egy jin-szervvel kell kapcsolódnia akkor, ha az egyikből töltés megy át a másikba, és ez az energiaáramlás láncolatot alkot. Ezek szerint összes életműködésünk láthatatlan csatornákon kommunikál egymással.