A thai masszázs mint gyógymasszázs

Gyógymasszázs Budapest

A thai masszázs szabályai szerint a felnőttek fejét, fejtáját rendszerint fej-, fül-, szem- és fogfájás esetén masszírozzák. A mellkasi tájékon szív-, tüdő- és máj betegségek, a hastájon hasfájás, derék- vagy vesefájdalom, esetleg emésztési zavar miatt alkalmazzák, kiegészítő gyógymódként.

A fej gyógymasszázsa a következőképpen történik: a szemöldök fölött lévő pont tologatása a masszőr két hüvelykujjának mozgatásával valósul meg. Hüvelykujjait a szemöldök feletti pontokra helyezi, és baljával bal felé, jobbjával pedig jobb felé végez tolómozgást. Ezt főleg lázcsillapításra alkalmazzák.

Thai masszázs leírása

A homlok közepe táján található pont tologatása az előbbihez hasonló, lázcsillapításra vagy rosszullét megszüntetésére használják a thai orvoslásban. A halántéktájon a külső szemsarokkal egyvonalban lévő pont körüli körözést hüvelykujjal végzik, egyszerre mindkét oldalon. A hagyományos orvosok szerint a fül felé haladó erősebb körözések csillapítanak, a szem felé haladók pedig serkentenek. Általában izzasztó lázcsillapító vagy szédülést megszüntető eredménye van.

Felső fégtagok masszírozása

A felső végtagok masszírozása a thai tradícióban a csuklótájon található „jincső" és „jang- cső" pontok hüvelykujjal történő ellentétes irányú masszírozása. A jin és a jang elválasztása ez. Köhögés, hideglelés, hasmenés stb. ellen hatásos. A tenyér peremének két ujjal folytatott körző masszírozása általában hányáscsillapítás- ra, nyugtatásra és izzasztásra szolgál. Az orsócsonti ütőér környékén levő ponttól a könyök külső részén található pontig haladó tologató masszázs hasfájás, hasmenés, a végtagok fáradtsága esetén alkalmazható. Influenza, láz, köhögés ellen a már leírt, a tenyér peremének két ujjal végzett masszírozásával a könyök külső részén az ujjak irányában kell masszíroznunk.

Egyébként a különböző ingerpontoktól más pontok irányában történő masszírozás rendkívül sokféle. A könyöktől végzett karlóbálás lényege az, hogy a masszőr az egyik kezével megfogja a gyermek ujjait és tenyerét, a másik kezével pedig könyöke külső részét, és az alkart enyhén lóbálja. Ijedtség, erős sírás csillapítására és a vérkeringés erősítésére alkalmazzák. Amikor az orvos az egyik kezével a gyermek kezének csuklóját enyhén megfogja, a másik kezével pedig a gyermek behajlított ujjait és a csuklónál levő pontokat nyomkodja és összecsípteti, a hagyományos orvos így fogalmaz: „Repül a vezeték, megy az energia”.

A természeti elemek és masszáza

A vizestől a földes felé való körözés elnevezés az öt elemhez fűződik, amelynek beosztása szerint a kisujj a vizes, a hüvelykujj pedig a földes elemhez tartozik. A masszírozás a tenyér peremén, a kisujjtól a csukló felé halad, a hüvelykujjnál végződő körözéssel. Hasmenés megszüntetésére, a gyomor- és általában az emésztőrendszer betegségeinek gyógyítására alkalmazzák, az orvos belátása szerint a masszázst.

A törzs masszírozása. A hasi jin és jang tologatása, a köldöktájék oldalá¬nak tolómasszázsát jelenti, és hasfájás, hasmenés gyógyítására alkalmas. A farkcsigolya tolómasszázsa szintén a hasmenés megszüntetésére alkalmas. A köldöktáji pont masszázsa, dörzsölése (ez a pont néhány hüvelyknyire a köldök alatt található, és régen igen titokzatos pontnak tartották) a vizelési zavarok ellen masszírozhatok.

Az alsó végtagok masszázsa

A két láb lóbálása úgy történik, hogy az egyik kezelő felülteti magasabb helyre a gyermeket, és tartja, a másik pedig a gyermek lábfejét megfogja, és a lábát fel-le mozgatja. Ugyancsak vizelési zavarok elhárítására veszik igénybe. A lábon levő pontok különféle további masszírozása újabb jó hatásokat eredményezhet.

A gyógymasszázsokkal kapcsolatos régi magyarázatok és tapasztalatok sok babonás elemet tartalmaztak. Például a tüdő „lázas betegségének” gyógyítására a tűszúrásos pontok és bizonyos pontok masszírozását vagy hasfájás esetén a köldöktájék masszírozását mint reális eljárás leírását találhatjuk a régi művekben. Később ezekhez több irracionális elem tapadt.

Ez azt eredményezte, hogy a testen és főleg a kézen vagy annak pontjain számegyeztetéseket találtak ki, amelynek megfelelően 4-5-6 és a többi szám szerint a szerveket, az ízeket, a zsigereket, a földön és az égen található dolgokat párhuzamba állították. Ezek alapján a betegséget a kézről vagy a tenyérről állapították meg. Ennek káros hatása természetesen a beteget sújtotta. A gyógymasszázs esetében is az évezredek alatt lerakodott filozófiai elképzelések az európai orvosi gyakorlatban csak bizonyos kritikával alkalmazhatók. A használható elvek újabb értékelést igényelnek, de tény az is, hogy a tapasztalati eredmények.